Persoonlijke Ontwikkeling en Omzetverbetering voor zzpers

Perspectief op succes

Doelstelling
Inzien dat je vooral ziet waar je focus op zit - je ziet wat je wilt zien – en dat er altijd verschillende perspectieven zijn die jij ook kan zien. Een helpend perspectief gebruiken en deze inzetten om effectief een doel te bereiken.

Inleiding
Ieder van ons heeft op elke situatie zijn of haar eigen perspectief. Een schoenenfabrikant stuurt twee schoenenverkopers naar Afrika om te onderzoeken wat de marktkansen op dat continent zijn. Als snel stuurt de eerste een bericht: “Dit is een drama! Ik zie hier geen mogelijkheden voor ons, want er is niemand die schoenen draagt!”. Een paar uur later ontvangt de fabrikant bericht van de tweede verkoper: “Geweldig! Ik zie een overvloed aan mogelijkheden voor ons, want er is nog niemand die schoenen draagt!”.
Twee tegenovergestelde perspectieven op dezelfde situatie en een voorbeeld waarbij het de vraag is of er een waarheid bestaat. Iedereen heeft zijn eigen perspectief en vanuit dat perspectief leiden we ‘onze waarheid’ af. Dagelijks merken we dat er mensen om ons heen zijn met een ander perspectief en dus een andere waarheid. We ‘verspillen’ vaak tijd en energie met het uitleggen/verdedigen van ‘onze waarheid’ en verdiepen ons slechts weinig in het perspectief achter ‘de waarheid’ van de ander.
Ben je bereid om op een onderzoekende manier te blijven kijken naar andere perspectieven op zaken die zich in je werk en in je leven voordoen en te ervaren wat er gebeurt? Mogelijk kan je meerdere perspectieven zien en ontdekken welke helpend en welke belemmerend zijn. Zet de helpende in om een doel te bereiken.
De amygdala is een onderdeel in je hersenen dat verbanden legt tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Het werkt als het alarmcentrum van je hersenen. Het zorgt ervoor dat bij een ‘overload’ alleen de basis functies (nodig voor vechten of vluchten) van je lichaam blijven werken. Creativiteit en het onderzoeken van perspectieven zijn GEEN basisfuncties en deze worden bij een ‘overload’ dan ook uitgeschakeld.
Als je te grote doelen stelt dan kan de amygdala alarm slaan. We zien er dan tegenop, komen tot niets en raken teleurgesteld. Er is manier om de amygdala te ‘omzeilen: stel jezelf subdoelen en zet microstappen op weg naar je doel. Voorbeeld microstappen: zoek het telefoonnummer op van de persoon (als je er tegenop ziet om hem/haar te bellen), open een document en geef het een titel (van een document waar je tegenop ziet).

BijlageGrootte
0908 Perspectief op succes.pdf40.38 KB


Zelf opdrachten doen?

Wil je je inschrijven?

Of bel naar 023 - 547 1995

Wie begeleidt mij?

©2013 Forces To Explore. Alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden