Bestrating: een belangrijke sfeerbepaler voor je tuin

bestrating

Wanneer je je tuin gaat inrichten, is het kiezen van de juiste bestrating van groot belang. Bestrating bepaalt voor een groot deel de sfeer van je tuin. Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om bestrating. In deze blog gaan we daarom dieper in op het belang van bestrating en geven we tips om de juiste keuzes te maken.

Het belang van bestrating

Bestrating is een belangrijk element in je tuin. Het bepaalt de uitstraling en sfeer van je buitenruimte. Het is daarom belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het kiezen van de bestrating. Door de juiste stenen te kiezen, creëer je de gewenste uitstraling en sfeer in je tuin. Dit kan bijvoorbeeld klassiek, modern of landelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de functionaliteit van de bestrating. Zo moet de bestrating bijvoorbeeld voldoende stevig zijn om eroverheen te kunnen lopen of fietsen.

Verschillende soorten bestrating

Er zijn verschillende soorten bestrating waaruit je kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor natuursteen, beton, gebakken klinkers of grind. Natuursteen heeft een mooie uitstraling, maar is over het algemeen wel duurder dan beton. Beton heeft als voordeel dat het in vele kleuren en maten verkrijgbaar is en daarnaast relatief goedkoop is. Gebakken klinkers hebben een klassieke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten. Grind is een goedkope oplossing en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling.

Tips bij het kiezen van bestrating

Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes bij het kiezen van bestrating.

  • Bepaal de stijl van je tuin

Het is belangrijk om de stijl van je tuin te bepalen voordat je begint met het kiezen van bestrating. Zo kun je kiezen voor een klassieke uitstraling door te kiezen voor gebakken klinkers of natuursteen, of juist voor een moderne uitstraling door te kiezen voor beton of grind.

  • Kijk naar de kleur van je huis

De kleur van je huis kan ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van de juiste bestrating. Zo kun je kiezen voor kleuren die goed passen bij de kleur van je huis.

  • Houd rekening met het gebruik van de bestrating

Bij het kiezen van de juiste bestrating is het belangrijk om rekening te houden met het gebruik ervan. Als je bijvoorbeeld vaak met de fiets over de bestrating rijdt, is het belangrijk om te kiezen voor stenen die stevig genoeg zijn.

Materialen

Naast het type bestrating is ook het materiaal van belang. Zo zijn er verschillende soorten stenen zoals betonstenen, gebakken stenen en natuurstenen. Betonstenen zijn het meest populair vanwege de lage prijs en het grote assortiment aan kleuren en maten. Gebakken stenen zijn duurder, maar hebben een mooie uitstraling en zijn erg duurzaam. Natuurstenen zijn de duurste optie, maar geven een luxe uitstraling aan je tuin. Naast stenen zijn er ook andere materialen mogelijk zoals grind, houtsnippers en zelfs glas.

Stapelblokken

Een populair materiaal voor het maken van borders of muurtjes zijn stapelblokken. Deze blokken zijn gemaakt van beton en hebben een rechthoekige vorm waardoor ze makkelijk op elkaar gestapeld kunnen worden. Hierdoor kun je zelf een muurtje of border maken in de gewenste hoogte en lengte. Stapelblokken zijn er in verschillende maten, kleuren en texturen waardoor er voor iedere tuin wel een passende variant te vinden is.

Ondergrond

De ondergrond van de bestrating is minstens zo belangrijk als de bestrating zelf. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat de bestrating stabiel ligt en voorkomt verzakkingen. Voor de ondergrond wordt meestal gebruik gemaakt van zand of gebroken puin. Het is belangrijk om de ondergrond goed te egaliseren en aan te stampen zodat deze stevig genoeg is. Daarnaast wordt er meestal gebruik gemaakt van opsluitbanden om de bestrating op zijn plaats te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *