Waarom wordt er zoveel aandacht besteed aan de boekhouding?

Veel ondernemers zien het doen van hun boekhouding meer als een noodzakelijk kwaad dan als een prettige manier van tijdsbesteding. Nu is het zo dat het flink wat tijd in beslag neemt om offertes te maken, facturen op te stellen en contracten te archiveren.

Helaas is het zo dat wanneer je de boekhouding niet op de juiste manier aanpakt, dit vroeg of laat grote problemen op kan leveren. Daarom is het belangrijk om je boekhouding altijd goed op orde te hebben, een mkb boekhouding is daarom aangeraden.

Inzicht in de financiële status

Je bent als ondernemer voortdurend bezig met beslissingen nemen. Voor de groei van je bedrijf zijn de juiste beslissingen dan ook enorm belangrijk. Je kan betere beslissingen nemen wanneer je de cijfers van je bedrijf goed in beeld hebt.

Dit is zeker het geval wanneer je bedrijf groeit. Met de juiste cijfers weet je precies wanneer er moet worden bijgestuurd zodat de doelstellingen van je bedrijf behaald kunnen worden. Zorg ervoor dat je vanaf het moment dat je begint je boekhouding op orde hebt. Eenmaal het overzicht kwijt dan is dit bijna niet meer terug te krijgen.

Externe partijen

Als ondernemer ontkom je niet aan het betalen van omzetbelasting en BTW. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het opstellen van facturen de BTW uitsplitst. De BTW kan je namelijk gedeeltelijk terugvragen.

Als ondernemer doe je in de meeste gevallen ieder kwartaal aangifte. Daar staat dan weer tegenover dat je maar een keer per jaar inkomensbelasting betaalt. Je moet aangifte doen bij de Belastingdienst over zowel je omzet als je inkomsten.

Omdat de Belastingdienst controleert of de aangifte op de juiste manier gedaan is, dien je altijd te kunnen aantonen dat je boekhouding in orde is. Blijkt dit toch niet het geval te zijn, dan kan je rekenen op een flinke boete van de Belastingdienst.

Lening afsluiten

Wanneer je plannen hebt om je bedrijf uit te breiden of bijvoorbeeld een bedrijfspand of een nieuwe bedrijfsauto te kopen, kan het gunstig zijn om voor deze uitgaven een lening af te sluiten. Zo kan je je eigen geld voor andere dingen gebruiken.

Wanneer je als ZZP-er actief bent betekent dit dat je een flexibel inkomen hebt. De ene week zullen je inkomsten hoger zijn dan de andere. Toch is er een kans dat je, ook wanneer je pas een bedrijf gestart bent, toch in aanmerking komt voor een lening of een hypotheek.

Om te beginnen is het nodig om in gesprek te gaan met de bank. Om aan te kunnen tonen dat je een stabiel inkomen kunt genereren helpt het als je tijdens dat gesprek aan kunt tonen dat je bedrijf gunstige doorgroeimogelijkheden heeft.

Zonder de juiste documenten aan te leveren kom je als ondernemer niet in aanmerking voor een hypotheek of een lening. Hiervoor heb je in de meeste gevallen de jaarcijfers nodig van de afgelopen drie jaar. Door ervoor te zorgen dat je boekhouding goed op orde is kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Tevens kun je altijd een boekhouding zzp online programma volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *