Alles over advocaten en de verschillende rechtsgebieden

AdvocaatWanneer er iets aan de hand is waarbij u juridische hulp nodig heeft, kan een advocaat u daar vaak mee helpen. Een advocaat pleit voor uw zaak bij de rechter, waardoor u deze kunt winnen. Maar er zijn veel verschillende rechtsgebieden, dus het kan lastig zijn om te weten welke soort advocaat u nodig heeft. Lees daarom hieronder over drie soorten rechtsgebieden waarin advocaten gespecialiseerd kunnen zijn.

Het personen- en familierecht gebied

Het personen- en familierecht is misschien wel één van de bekendste rechtsvormen. Dit rechtsgebied heeft betrekking op alle zaken die met u als persoon of met uw familie te maken hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het aanvragen van een scheiding, maar ook bij het opstellen van een regeling voor uw kinderen daarna. Wanneer u het na het stellen van de regeling er niet mee eens bent, dan kan een familierechtadvocaat u daarbij helpen. De advocaat legt uw zaak nogmaals voor aan de rechter en zal er alles aandoen om een voor u geschikte regeling te vinden. Ook bij bijvoorbeeld het wijzigen van uw naam, is er een personen- en familierecht advocaat nodig om u hierbij te helpen. Een advocaat personen- en familierecht kan u ook helpen bij adoptie, alimentatie of het beëindigen van een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.

Het arbeidsrecht gebied

Bij het arbeidsrecht gaat het over de relatie tussen werknemer en werkgever. Het is belangrijk om in een arbeidsovereenkomst goede afspraken te maken over de samenwerking tussen werknemer en werkgever. Houdt één van deze twee of allebei zich niet aan de afspraak, dan kunt u een advocaat arbeidsrecht inschakelen. Maar ook gelijk bij het opstellen of beoordelen van de overeenkomst kunt u een advocaat arbeidsrecht inschakelen.

Een advocaat arbeidsrecht is tevens in te schakelen bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, ziekteverzuim of relatiebeding. Ook bij de verschillende vormen van ontslag is een advocaat arbeidsrecht in te schakelen. Denk hierbij aan een ontslagvergunning, ontslagvergoeding of ontslag op staande voet. Maar niet alleen kan een advocaat pas ingeschakeld worden bij een zaak voor de rechter. Een advocaat arbeidsrecht kan ook mediation toepassen, waarbij er geprobeerd wordt om zonder tussenkomst van de rechter de zaak op te lossen.

Daarnaast is er nog advocaat ondernemersrecht. Dit kan in elke regio, denk bijvoorbeeld aan advocaat ondernemersrecht Ochten.

Bron foto door Sora Shimazaki via Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *